Beste deelnemer
Goed dat u meedoet met de actie
Better LED as net

Bespaar geld op uw energierekening

Door uw gewone lampen te vervangen door LED-lampen bespaart u veel energie. En dat bespaart u weer geld op uw energierekening. Hier helpen wij u graag mee. Daarom bieden we u via de Better Led Als Net-actie een gratis LED-lampenpakket aan.

Tot 90% energiebesparing!

De lampen uit de Ledbox zijn speciaal geselecteerd om uw huidige gloeilampen te vervangen. De ledlampen hebben dezelfde (warme) uitstraling, maar met een aanzienlijk lager energieverbruik. Zo zit er bijvoorbeeld een ledlamp in die slechts 2,2 Watt verbruikt, deze vervangt een gloeilamp van 25 Watt. Een besparing van meer dan 90%! We hebben uitgerekend dat u met deze Ledbox gemiddeld 200 Euro per jaar kunt besparen op uw energierekening, ervan uitgaande dat de lampen die u kunt vervangen ongeveer zes uur per dag branden. En dit is nog maar het begin; wilt u meer weten over de mogelijkheden om uw energierekening verder te verlagen, maak dan een afspraak met de Energiecoach (speciaal voor minima). Deze komt graag (gratis en vrijblijvend) bij u langs om meer bespaartips te geven voor uw situatie. Zo helpen wij als gemeente u graag verder.

Ontvang van ons een gratis Ledbox

Er zijn twee boxen samengesteld, Ledbox 1 en Ledbox 2. Kies de box waarmee u de meeste huidige lampen kunt vervangen. Na ontvangst van uw aanvraag ontvangt u binnen 4 weken een Afhaalbewijs met unieke code. Hierop staat ook waar en wanneer u de gratis Ledbox kunt afhalen.

14 058   –    energieloket@leeuwarden.nl

Spelregels / Veelgestelde vragen - klik hier

Spelregels

  • Per woonadres kan er eenmalig een Ledbox worden aangevraagd
  • Meerdere huishoudens per woonadres zijn uitgesloten, de gratis Ledbox geldt per woonadres
  • Elke aanvraag wordt discreet en vertrouwelijk behandeld, de door u verstrekte gegevens worden niet gedeeld met derden en worden door de gemeente Leeuwarden conform de AVG-wetgeving verwerkt. Uw gegevens worden alleen gebruikt om ervoor te zorgen dat de Ledbox op het goede adres komt
  • U wordt niet gekort op uw uitkering, toeslagen of anderszins bij het aanvaarden van deze actie. Dit is een extraatje om te helpen energie te besparen en daar helpt u de gemeente ook weer mee

Veel gestelde vragen

Waarom krijg ik een gratis Ledbox?
De gemeente Leeuwarden heeft begin dit jaar subsidie van de overheid gekregen om inwoners met een koopwoning te helpen energie te besparen. Ledlampen verbruiken heel weinig energie voor hetzelfde licht als ‘ouderwetse’ gloeilampen. Dit kan oplopen tot wel 90%. Naast een lagere energierekening, profiteert het klimaat ook mee. Immers minder energieverbruik betekent ook minder uitstoot van CO2. Dit is goed voor nu, maar natuurlijk ook voor de toekomst en de toekomst van onze (klein)kinderen.

Is ‘gratis’ echt ‘gratis’? Zit er geen addertje onder het gras?
De overheid vindt het belangrijk dat er steeds minder energie wordt verbruikt en de energie die wordt gebruikt zo duurzaam mogelijk is (zoals zon- en windenergie) Dit is afgesproken in het Klimaatakkoord met andere landen over de hele wereld. Om dit te bereiken is geld gereserveerd om mensen te helpen met subsidies. Better LED as net is één van de projecten waar geld voor beschikbaar is gesteld. Er wordt dus geen tegenprestatie gevraagd en u krijgt achteraf ook geen rekening. Wel zouden we het mooi vinden als u enthousiast wordt over de mogelijkheden om energie te besparen en nieuwsgierig bent naar welke mogelijkheden er nog meer zijn, de Energiecoaches van de gemeente Leeuwarden helpen u graag verder.

Ik heb mij aangemeld voor een gratis Ledbox via de website of ik heb de Antwoordkaart opgestuurd. Wanneer krijg ik de Ledbox?
Zodra uw aanvraag binnen is, wordt de Ledbox van uw keuze gereserveerd en opgestuurd naar een Afhaalpunt bij u in de buurt. U ontvangt van ons bericht wanneer u de Ledbox bij u in de buurt kunt ophalen. Dit kan enkele weken duren, wij streven ernaar dat u binnen vier weken bericht heeft waar u de ledbox kunt ophalen. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken (hou wel rekening met de openingstijden van uw Afhaalpunt) en vergeet uw Afhaalbewijs met unieke code niet. Deze krijgt u per post en/of mail toegestuurd.

Kan ik ook andere lampen kiezen of zelf een box samenstellen?
Om zoveel mogelijk huishoudens blij te maken met een gratis Ledbox is ervoor gekozen om boxen samen te stellen met de meest voorkomende lampen in huis. Er is een maximale subsidie door de overheid ter beschikking gesteld om huishoudens te helpen energie te besparen, dit is de Regeling Reductie Energieverbruik Eigen Woning. Indien iedereen zelf de lampen zou kunnen kiezen, worden de kosten van de afhandeling en organisatie heel hoog, waardoor er minder geld overblijft om gratis Ledboxen te kunnen uitdelen.

Kan ik ook lampen ruilen?
Helaas is het niet mogelijk lampen te ruilen. De Ledboxen zijn zo samengesteld dat In elke Ledbox de meest voorkomende lampen zitten. Om de meeste energie (en euro’s) te besparen adviseren wij om de lampen die in uw huis het meeste branden te vervangen door de ledlampen uit de Ledbox. Mocht u toch nog een lamp overhouden, kunt u er misschien iemand anders blij mee maken.

Ledlicht is toch heel fel en ongezellig?
Het klopt dat de eerste ledlampen een soort blauw licht hadden en ongezellig waren. De techniek is zo ver doorontwikkeld dat tegenwoordig ledlampen dezelfde sfeer en lichtkleur hebben als gloeilampen. De ledlampen in de Ledbox hebben een zachte warme kleur wit, wat ze tot een volwaardige vervanger maakt van de gloeilamp.

Hoeveel energie kan ik besparen met de Ledbox?
Als u de oude gloeilampen of spots vervangt door de ledlampen uit de Ledbox kunt u ongeveer 200 Euro per jaar besparen op uw energierekening als de lampen gemiddeld 6 uur per dag branden. Daarnaast gaan ledlampen veel langer mee dan gloeilampen.

Hoe kan ik nog meer energie besparen?
Voor meer besparingstips kunt u een afspraak maken met de Energiecoach van de gemeente Leeuwarden. Deze komt dan vrijblijvend en kosteloos bij u langs om te kijken welke besparingsmogelijkheden er voor uw huis(houden) nog meer zijn.

Box 1

3 x lamp A – E27
3 x lamp C – E14
1 x lamp D – E14
1x buitenlamp E – E27

Box 1 GRATIS ontvangen

Box 2

3 x Lamp F – GU10
2 x lamp B – E27
2 x lamp D – E14
1 x buitenlamp E – E27

Box 2 GRATIS ontvangen

E27 = grote fitting, E14 = kleine fitting

Lamp A – E27

Lamp B – E27

Lamp C – E14

Lamp D – E14

Buitenlamp E – E27

Lamp F – GU10

Lamp A 
E27

Lamp B 
E27

Lamp C 
E14

Lamp D 
E14

Buitenlamp
E – E27

Lamp F 
GU10